fbp fbp

Słownik podstawowych terminów narciarskich i snowboardowych

Słownik podstawowych terminów narciarskich i snowboardowych

Zakładamy taką sytuację: jesteś osobą aktywną, lubisz sport i nowe wyzwania. Starasz się spędzać każdą wolną chwilę w ruchu. Latem jeździsz na rowerze, biegasz, zimą – chodzisz na basen i siłownię. Zimę traktujesz jako zło konieczne, które po prostu trzeba przeczekać. Po latach zauważasz, że zimę w mieście spędzasz sam – większość znajomych wciąż gada o Białce, Zakopcu, lodowcach, sylwestrze w górach, nie biorąc Ciebie pod uwagę w swoich planach. Postanawiasz to zmienić – zima przecież też może być fajna. Zapada decyzja o zakupie zimowego sprzętu sportowego. Sam nie wiesz jeszcze – narty czy snowboard? Poza opiniami znajomych chcesz zasięgnąć porady w profesjonalnym sklepie. Zabiegany sprzedawca nie zawsze będzie miał czas tłumaczyć Ci od podstaw skąd wziął się na Ziemi śnieg i dlaczego człowiek postanowił po nim jeździć. Warto samodzielnie przygotować się do pierwszych zakupów, dzięki czemu zajmą one mniej czasu i będą naprawdę ciekawym doświadczeniem. Zapraszamy do zapoznania się ze słowniczkiem podstawowej terminologii narciarskiej i snowboardowej. Celem naszym jest, abyś wiedział, o czym mówi do Ciebie człowiek w sklepie – ułatwi to wszystkim życie, a przede wszystkim Tobie – podjęcie właściwego wyboru.


Terminologię przedstawimy w nietypowej, niealfabetycznej kolejności – zaczniemy od najważniejszych terminów, przechodząc do tych mniej kluczowych.

 

 

Narty

 

 

Dziób – przedni czubek narty (ang. tip)

 

Pięta – zakończenie narty (ang. tail)

 

Talia – najwęższa część nart, znajduje się zwykle w okolicy wiązań

 

Taliowanie narty - różnica między szerokością narty w jej dziobie, środku i pięcie

 

Wiązanie – urządzenie łączące but narciarski z nartą, próżno szukać tu jakichkolwiek sznurowadeł czy linek – nazwa ma już swoje lata, obecnie but jest wpinany (wciskany) w samozaciskające się wiązanie

 

Ślizg – spodnia powierzchnia narty, odpowiada za dobre przemieszczanie się narty po śniegu

 

Krawędź – boczna powierzchnia narty

 

Promień skrętu - Jest to promień okręgu, którego wycinkiem jest krawędź narty. Jest on podawany w metrach. Im mniejszy promień tym narta jest bardziej zwrotna, ale też mniej stabilna przy dużych prędkościach. Narta o dużym promieniu i dodatkowo sporej sztywności jest stabilna w szybkiej jeździe, ale za to ciężka w manewrowaniu.

 

Rdzeń – to podstawa narty, znajdująca się w jej wnętrzu, pod ozdobną powłoką zewnętrzną. Decyduje o sztywności nart i ich zachowaniu podczas jazdy.

 

Kijki narciarskie – para kijków pomagająca utrzymać równowagę podczas jazdy oraz umożliwiająca poruszanie się na nartach po płaskim terenie.

 

Talerzyk – plastikowy dysk na w dolnej części kijka narciarskiego zapobiegający zapadaniu się kijka w śniegu

 

Jazda pługiem – technika jazdy dla początkujących, spędzających pierwsze chwile na stoku. Polega na powolnym zsuwaniu się ze stoku z nartami skierowanymi dziobami ku sobie, w kształt odwróconej litery V. Nie wymaga używania kijków.

 

But wewnętrzny w bucie narciarskim – miękka wkładka, jakby skarpeta, umieszczona wewnątrz plastikowej skorupy, odpowiada za komfort i dobre trzymanie stopy w bucie

 

Klamry – elementy spinające but, zazwyczaj 3 lub 4 w jednym bucie

 

Twardość buta – wartość określająca sztywność buta narciarskiego, buty miękkie przeznaczone są dla początkujących narciarzy, buty twarde dla zaawansowanych. Wartość wyrażania liczbami z przedziału 50-150. Dobór buta odpowiedniej twardości uzależniony jest dodatkowo od masy ciała narciarza.

 

To absolutnie podstawowe pojęcia, bez znajomości których lepiej nie pokazywać się w sklepie. Pozwolą zrozumieć podstawy narciarstwa i przystąpić do precyzyjnego wybierania sprzętu dla siebie.

 

 

Snowboard

 

Snowboardziści (tzw. riderzy, czyt. rajderzy) posługują się zupełnie innym językiem niż narciarze. Terminologia pełna jest spolszczonych terminów angielskich lub po prostu nie tłumaczonych określeń w tym języku. Ma to swoje plusy – opanowanie międzynarodowych nazw powoli łatwiej odnaleźć się na stokach poza granicami Polski.

 

Deck – potoczna nazwa deski

 

Dziób (nos) – przedni koniec deski

 

Tail (ogon) – tylna część snowboardu

 

Talia – najwęższe miejsce deski, z reguły między wiązaniami

 

Twardość buta - określana w skali 1-10, gdzie 1 to buty miękkie,a 10 bardzo twarde (sztywne). Buty miękkie przeznaczone są dla początkujących riderów, a także tych, którzy na stoku wykonują głównie różnego rodzaju triki. Buty twardsze pozwalają na osiąganie znacznych prędkości, skorzystają więc z nich doświadczeni riderzy. Dobór właściwej twardości buta uzależniony jest także od masy ciała snowboardzisty - im cięższy, tym twardszego buta potrzebuje.

 

Wiązania – elementy łączące but z deską. Przykręca się je do deski za pomocą śrub. Specjalna konstrukcja pozwala ustawić je pod różnymi kątami względem siebie i deski. Wiązania różnią się między sobą twardością i rozmiarem – należy zawsze dopasować je do twardości i rozmiaru buta, aby całość zachowywała się zgodnie z oczekiwaniami.

 

Inserty – gwintowane otwory w desce, w które wkręca się śruby mocujące wiązania

 

Kaczka – sposób ułożenia stóp (wiązań) na desce – stopy są rozchylone, z palcami skierowany w kierunku krańców deski

 

Rdzeń – wewnętrzna struktura deski, decyduje o jej charakterystyce i zachowaniu na stoku

 

Ślizg – spód deski, mający kontakt ze śniegiem, ma ogromny wpływ na zachowanie deski

Snowpark – specjalnie wydzielona sekcja miejsce na stoku, pełne sztucznych przeszkód służących robieniu trików i ewolucji

 

Na tym kończymy zestawienie absolutnie podstawowych terminów, z jakimi zetkniecie się w sklepie, ale także w rozmowach z doświadczonymi na stoku znajomymi. Warto je opanować już na początku, aby łatwiej wejść to pociągającego i pełnego wrażeń świata sportów zimowych. Niebawem zajrzymy trochę głębiej w poszczególne dyscypliny i nauczymy Was bardziej szczegółowej terminologii.

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nagłówek

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane.

zamknij